Нови правила за условията на труд на водачите и лоялната конкуренция в автомобилния транспорт

Споделете в :
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • Повече проверки за борба с измамите в сектора на автомобилните превози
  • По-ясни правила относно възнагражденията на водачите
  • Шофьорите да имат повече възможности за почивка у дома

Актуализирани правила на ЕС за борба с незаконните практики в автомобилния транспорт и за подобряване на условията на работа на водачите , бяха одобрени от Комитета по транспорта.

Правилата на ЕС за командированите работници, основаващи се на принципа на “равно заплащане за еднакъв труд”, ще се прилагат за така наречените доставки на “каботаж”, съгласно измененията, одобрени от комисията по транспорт в понеделник. Това означава, че същите правила за възнаграждението се прилагат и за водач на товарни автомобили, който доставя стоки в друга държава-членка след трансгранично доставяне на водачи в приемащата страна.

 

Комитет по транспорта Членовете на ЕП също предложиха промени, за да осигурят по-добри условия за почивка на водачите. Например, компаниите ще трябва да организират своите графици, така че веднъж на всеки три седмици шофьорите да могат да се завърнат у дома или на друго място по свой избор за седмично почивка.

Осигуряване на лоялна конкуренция

Проектът на правила има за цел да засили проверките и проверките по пътищата, както и да ускори сътрудничеството между националните органи за борба с измамите, свързани с работното време, периодите на почивка, каботажа и командироването на водачи.

Членовете на ЕП подкрепиха нови срокове за “каботаж” (т.е. извършване на доставки в рамките на друга държава от ЕС след трансгранично доставяне), вместо настоящите ограничения, основаващи се на броя на доставките. Граничните пунктове ще трябва да бъдат регистрирани в тахографа на камиона, за да се открие измамата.

За да се справим с въпроса за дружествата с пощенски кутии (т.е. дружества, регистрирани в друга държава-членка, за да намалят разходите, свързани например с данъчните правила, докато основната стопанска дейност се извършва в друга), предприятията ще бъдат задължени да извършват значителни бизнес дейности в държавата-членка, в която са регистрирани.

Намаляване на бюрокрацията и по-ефективни операции

Проектозаконът предвижда ограничен списък от административни изисквания и мерки за контрол, които държавите-членки могат да наложат на операторите по отношение на командироването, за да се избегне прекомерната бюрокрация.

Разследванията и проверките ще трябва да се съсредоточат върху компании с по-нисък рейтинг на риска и биха намалили административната тежест за операторите, спазващи законите.

Членовете на ЕП също искат електронните документи и цифровите технологии да бъдат използвани по-ефективно, за да се облекчи тежестта за шофьорите.

Промените в правилата за почивка на водачите ще дадат на предприятията по-голяма гъвкавост, за да организират своите бизнес операции. Например на водачите ще бъде разрешено да завършат пътуването на връщане, ако се намират в близост до оперативната база, докато допълнителното време за почивка се добавя към следващия период на почивка чрез компенсация.

Следващи стъпки….

Текстовете, приети днес от членовете на ЕП по транспорта, когато бъдат одобрени от пълната парламентарна група, ще бъдат позицията на ЕП за преговорите със Съвета. След това преговорите могат да започнат веднага щом Съветът приеме своята позиция.

Предложенията за командироване на водачи, периоди на почивка на водачите и достъп до пазара на автомобилни превозвачи и автомобилен превоз на товари, изменени днес от транспортните депутати, са част от пакета за мобилност, представен от Комисията през май 2017 г. Комитетът по транспорта прие своята позиция относно предложенията за пътно таксуване от пакета за мобилност на 24 май.

инфо

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.