Новият “Пакет за мобилност” заплашва с фалит стотици български превозвачи

Споделете в :
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Нови европравила за автомобилния транспорт заплашват с фалит стотици български фирми. Т. нар. “пакет за мобилност”, зад който застават големите страни като Франция, Германия, Австрия и Италия, предвижда шофьорите на ТИР-ове от източноевропейските страни да получават командировъчни, като тези в западноевропейските, а задължителната 45-часова почивка на седмица да изкарват в хотел. Проблемът е, че превозвачите от Източна Европа не могат да поемат такива разходи. 190 000 български шофьори може да останат без работа. Като необявена икономическа война между западно- и източноевропейските страни определят експертите дебатите около т. нар. “пакет за мобилност”.

Като необявена икономическа война между западно- и източноевропейските страни определят експертите дебатите около т.н. “Пакет за мобилност”. Основен мотор на предлаганите промени са Франция, Германия, Австрия и Италия, които смятат, че компаниите и шофьорите от Източна Европа подбиват цените на тежкотоварните превози на континента, като предлагат превози на стоки на по-ниски цени, защото плащат по-малко на своите шофьори.

Така в Европа в момента се оформят два лагера. За промените са именно Франция, Германия, Австрия и Италия, а против са България, Румъния, Словакия, Полша, Унгария и Чехия, чиито фирми биха загубили конкурентното си предимство и биха фалирали, ако промените станат факт.

Накратко пакетът предвижда шофьорите на ТИР-ове да получават толкова командировъчни, колкото получават в страните, през които преминават. Във западноевропейските страни командировъчните са почти двойно по-големи от тези в България. Второ: ако новата еврорегулация влезе в сила, на всеки три седмици българските тираджии ще трябва да се прибират за почивка в страната си. И трето: големите седмични 45-часови почивки шофьорите ще трябва да прекарват задължително в хотел.

Промените биха засегнали 190 000 български шофьори и техните фирми. Вижте още за последствията върху нашите превозвачи!  тук

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.